یکی از مهمترین نکاتی که هنگام انتخاب دوربینهای امنیتی برای منزل یا محل کار خود باید توجه کنید، این است که دوربین را کجا نصب خواهید کرد و چه میزان از محدوده مورنظر را باید پوشش دهد.
برای اینکه محدوده تحت پوشش دوربین را بدانید، باید سراغ اطلاعات مربوط به زاویه دید دوربین بروید که در مشخصات فنی تمامی دوربینها ذکر شده است.
در ادامه، به تعریف مفهوم زاویه دید دوربین مداربسته، عوامل موثر بر آن و محاسبه زاویه دید خواهیم پرداخت.
زاویه دید دوربین مداربسته چیست؟
در این مطلب، مفهوم FOV (Field of View) که زاویه دید نیز نامیده میشود را شرح خواهیم داد. در واقع، FOV زاویهای است که دوربین میتواند ضبط یا ببیند. FOV را با درجه اندازهگیری میکنند.
زاویه دید دوربین، بستگی به نوع، فاصله کانونی لنز و همچنین اندازه سنسور دارد. زاویه دید دوربین، با افزایش اندازه سنسور، افزایش و با افزایش فاصله کانونی، کاهش مییابد. مرسوم است که زوایای دوربین را به صورت افقی و عمودی تشخیص دهیم. گاهی اوقات، زاویه دید مورب نیز تعیین میشود.
تاثیر اندازه لنز یا فاصله کانونی بر زاویه دید دوربین مداربسته
اندازه لنز دوربین یا فاصله کانونی، اصلی ترین عامل تعیین کننده FOV است. در دوربینهای مداربسته، بهطور کلی 2 نوع لنز داریم: لنز ثابت و وریفوکال.
انواع لنز دوربین مداربسته
لنز ثابت، لنزی است که فاصله کانونی دوربین به طور دائم تنظیم شده است و توسط کاربر قابل تنظیم نیست. در واقع، لنزها از پیش تنظیم شده هستند و FOV ثابت را ارائه میدهند.
لنز واریفوکال، به کاربر اجازه میدهد تا بهطور دستی لنز دوربین را تنظیم کند. دوربینهای دارای لنز وریفوکال، معمولا گرانتر از مدلهای دارای لنز ثابت هستند، اما انعطافپذیری بیشتری را برای بهینهسازی تصویر دوربین برای نیازهای خاص شما فراهم میکنند. فاصله کانونی لنز، فاصله بین لنز و تصویر متمرکز روی سنسور را توصیف میکند.
فاصلههای کانونی کوتاه تر، زاویه دید باریکتر و فاصله کانونی طولانیتر، زاویه دید گستردهتری را نشان میدهد.
این امر، به نوبه خود، زاویهای از افق نور را که میتواند توسط لنز ثبت شود، تحت تأثیر قرار میدهد که به AFOV معروف است و برای تعیین FOV کلی مورد نیاز است.
AFOV زاویه بین هر نوری است که در افق گرفته میشود و هر نوری که در لبه گرفته میشود. فاصله کانونی کوتاه تر، نمای AFOV بزرگتر و در نتیجه FOV بزرگتر را فراهم میکند و عکس آن نیز برای فاصله کانونی طولانیتر صادق است.
مثالهایی از فاصله کانونیهای مختلف در دوربین مداربسته
- 2.8 میلیمتر برای دید 90 درجه: با زاویه دید وسیع، لنز 2.8 میلی متری یک انتخاب محبوب برای نظارت است. تنها نصب یک دوربین میتواند منطقه وسیعی را پوشش دهد. لنز 2.8 میلی متری، بهخصوص، در محیطهای داخلی بسیار کاربردی است. تنها به یک دوربین در گوشهای برای نظارت بر کل اتاق نیاز خواهید داشت.
در صورتیکه به دنبال زاویه دید وسیعتری هستید، دوربینهای پانوراما 180 درجه یا 360 درجه در دسترس هستند.
- 4 میلیمتر برای دید 60 درجه: لنز 4 میلیمتری صحنهای مشابه 2.8 میلیمتر را نشان میدهد. تفاوت اصلی در کاهش زاویه دید است که باعث میشود افراد فکر کنند اشیاء به دوربین نزدیکتر هستند. این لنز، اغلب در مناطقی مانند پارکینگ خودروها استفاده میشود.
همچنین، برای جلوگیری از نظارت بر مناطق غیر ضروری، مانند راهرو در فروشگاه یا در حالت کلی هنگامی که میخواهید نمای باریکتری داشته باشید، کاربردی است.
- 6 میلیمتر برای دید 45 درجه: لنز 6 میلیمتری نمای باریک اما دقیقتری را نشان میدهد. از این لنز میتوان برای نظارت بر یک نقطه خاص استفاده کرد. از این لنز اغلب برای نظارت بر ورودی پارکینگ یا ورودی ساختمان استفاده میشود.
همچنین، برای نظارت بر یک راهرو بسیار کارآمد است، به ویژه هنگامی که با فناوری mode corridor ترکیب شود.
تاثیر اندازه سنسور بر زاویه دید دوربین مداربسته
فاکتور دیگری که در زاویه دید دوربین مداربسته تاثیر دارد، اندازه سنسور است. سنسور، نور را به سیگنال دیجیتال تبدیل میکند و دوربین تصویررا نمایش میدهد. اندازه سنسور هم از نظر تعداد پیکسلهای روی سنسور و هم از نظر اندازه پیکسلها تعیین میشود.
پیکسلهایی با اندازههای مختلف برای کاربردهای مختلف استفاده میشود.
پیکسلهای بزرگتر، برای حساسیت بیشتر و پیکسلهای کوچکتر، برای وضوح بیشتر استفاده میشوند. همانطور که گفته شد، هرچه اندازه سنسور بیشتر باشد، زاویه دوربین نیز بیشتر است.
زوایای دید مختلف دوربین مداربسته
- زاویه دید عالی: این نوع لنزها، زاویه دید 180 درجه و حتی بیشتر را پوشش میدهند.
- زاویه گسترده: لنزها زاویه دید بین 110 تا 60 درجه را پوشش میدهند و نشان دهنده فاصله کانونی 10 تا 25 میلیمتر است.
- زاویه دید استاندارد(متوسط): لنزها زاویه دید 60 تا 25 درجه را پوشش میدهند و نشاندهنده فاصله کانونی 25 تا 65 میلیمتر است.
- زاویه دید Telephoto: لنزهایی که زاویه دید 25 تا 10 درجه را پوشش میدهند که با فاصله کانونی 65 تا 160 میلیمتر مطابقت دارد.
- زاویه دید Super Telephoto: لنزهایی که زاویه دید 10 تا 1 درجه و فاصله کانونی 160 تا 600 میلیمتر را پوشش میدهند.
محاسبه زاویه دید دوربین مدار بسته
برای تعیین زاویه دید دوربین مداربسته، مقدار AFOV را اندازهگیری میکنیم. طبق فرمولی که در ادامه میبینید، میتوانید محاسبات مربوطه را انجام دهید. در این فرمول، h بعد افقی سنسور و F فاصله کانونی لنز دوربین است.
تصویر زیر نیز گویای پارامترهای موجود در فرمول است و برای درک بهتر می توانید از تصویر نیز استفاده کنید. AFOV(°)=2arctan(h/2F)
زاویه دید دوربین مداربسته دام
معمولا تولیدکنندگان، دوربینهای دام را با زاویه وسیعتری نسبت به دوربینهای بولت میسازند. این امر نیز به دلیل نصب شدن دوربینهای دام در فضای داخلی و در سقف است. در یک فضای داخلی، شما معمولا به پوشش 90 درجه نیاز خواهید داشت.
دوربینهایی که مجهز به لنز وریفوکال هستند، امکان تغییر فاصله کانونی را دارند که به شما انعطافپذیری بیشتری ارائه میدهد تا لنز دوربین را در فاصله دلخواه تنظیم کنید.
همچنین، شکل محفظه دوربین دام، امکان نظارت در زاویه وسیعتری را فراهم میکند زیرا لنز قابلیت حرکت دارد. نوعی از دوربینهای مداربسته دام وجود دارد که تا زاویه 360 درجه را پوشش میدهند و به دوربینهای چشمماهی معروف هستند.
زاویه دید دوربین مداربسته بولت
دوربین بولت هایک ویژن، معمولا در محیطهای خارجی و در فضاهای باز نصب میشوند و نسبت به دوربین دام هایک ویژن، دارای زاویه دید باریکتری هستند. این امر به این دلیل است که در دوربینهای خارجی، فاصله، بیشتر از عرض وسیعتر، اهمیت دارد.
توجه کنید که میدان دید وسیعتر، همیشه بهتر نیست. برای هر سناریویی، مزایا و معایبی وجود دارد و هرکدام کاربرد خود را دارند.